koronawirus
zestadionu.pl
Autor Mateusz Wysokiński - 4 Marca 2020

Koronawirus pojawił się w Polsce. Oficjalny komunikat ministerstwa sportu dla kibiców

Koronawirus został oficjalnie potwierdzony w Polsce. Rankiem resort zdrowia przekazał informacje na temat mężczyzny z Zielonej Góry, który na działanie choroby naraził się w trakcie wizyty w Niemczech. Swoje stanowisko zabrał także resort sportu. Minister Danuta Dmowska-Andrzejuk postanowiła odpowiedzieć na pytanie, czy mecze reprezentacji Polski będą dalej rozgrywane i czy igrzyska olimpijskie w Tokio odbędą się zgodnie z wcześniejszym terminarzem.

Koronawirus jest wirusem, który w dość niepokojący sposób przemieszcza się po całej Europie. Z racji tego, że ogłoszono dziś w Polsce pierwszego chorego na COVID-19, władze państwowe postanowiły przedstawić swoje stanowisko na temat choroby. Po wystąpieniu ministra zdrowia, komunikat postanowili przekazać resort sportu, który odniósł się do potencjalnego przekładania spotkań piłkarskiej reprezentacji Polski.

Kolega Roberta Lewandowskiego obiektem drwin. Wyśmiała go nawet niemiecka federacja (WIDEO)Kolega Roberta Lewandowskiego obiektem drwin. Wyśmiała go nawet niemiecka federacja (WIDEO)Czytaj dalej

Koronawirus. Minister sportu z oficjalnym komunikatem

Danuta Dmowska-Andrzejuk postanowiła odpowiedzieć na pytania kibiców, czy marcowe spotkania towarzyskie reprezentacji Polski odbędą się. Zdaniem przedstawicielki rządu, kibice powinni zachować spokój i organizacja spotkań z Ukrainą i Finlandią przebiegnie bez najmniejszych problemów.

- Na pewno to gorący temat. Jesteśmy na etapie monitorowania tego, co się dzieje, gdzie sportowcy przebywają, więc ściśle współpracujemy z departamentem sportu wyczynowego. Najważniejsze jest zdrowie naszych sportowców. Cały czas wszystkie władze, związki monitorują na bieżąco sytuację, z jaką mamy do czynienia. Póki co nie ma komunikatu, żeby były odwoływane. Na pewno będą się nad tym zastanawiały osoby, które są za to odpowiedzialne. Sama na te mecze się wybieram, na razie nic nie wskazuje, żebyśmy jakoś panikowali. Było wiadomo, że prędzej czy później u nas ten koronawirus się pojawi. Niemniej jednak wszystkie czynności, które są prowadzone, są po to, żeby zabezpieczyć zdrowie i sportowców, i kibiców - zapewniła minister sportu.

Hitowy transfer lidera reprezentacji Polski. Nasz zawodnik dołączy do gigantaHitowy transfer lidera reprezentacji Polski. Nasz zawodnik dołączy do gigantaCzytaj dalej

Czy olimpiada w Tokio nie jest zagrożona?

Zdaniem Dmowskiej-Andrzejuk, polscy kibice nie powinni także bać się o organizację igrzysk w Tokio. Nawet jeśli nie uda się ich zorganizować latem, to powinny być rozegrane do końca 2020 roku.

- Póki co nie ma takiego zagrożenia. Igrzyska mają się odbyć w terminie. Jesteśmy w stałym kontakcie z Polskim Komitetem Olimpijskim, który jest w stałym kontakcie z Międzynarodowym Komitetem Olimpijskim. Jeśli cokolwiek będzie komunikowane, oczywiście będziemy informować - oznajmiła Dmowska-Andrzejuk.