Zbigniew Boniek konflikt
YouTube - TVP
Autor Piotr Bernaciak - 17 Września 2020

Zbigniew Boniek nagle wydał pilne oświadczenie. W końcu przerwał milczenie, padły mocne słowa

Zbigniew Boniek zdecydował się na przerwanie milczenia w sprawie, która elektryzowała piłkarskie środowisko już od dłuższego czasu. Wielu fanów sportu czekało na zabranie stanowiska publicznie przez prezesa PZPN. Ostatecznie doczekaliśmy się komunikatu.

Zbigniew Boniek w ostatnich dniach często spotykał się z publiczną krytyką w związku z dwiema sprawami, które zajęły dyskusje kibiców z całego kraju. Chodziło między innymi o nagłe wkroczenie pracowników Centralnego Biura Antykorupcyjnego do siedzimy związku na ul. Bitwy Warszawskiej, które nie zostało jasno wyjaśnione. Kibice zainteresowali się także sądowym sporem z red. Piotrem Nisztorem.

Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej postanowił uciąć dziś wszelkie spekulacje i odciął się od dalszych komentarzy, prezentując w jasny sposób swoje stanowisko w sprawie wytoczenia redaktorowi Nisztorowi zakazu publikacji ws. PZPN.

DZISIAJ GRZEJE:

1. Nie żyje legendarny polski olimpijczyk. Był autorem spektakularnego rekordu
  2. Wezwanie do zapłaty za wezwaniem, wnioski się sypią. Pierwsi już dostali należne pieniądze
  3. Patogwiazda FAME MMA okrutnie zwyzywała byłą dziewczynę. Wszystko na oczach tysięcy widzów
Gdy wyszło na jaw, kto jest dziadkiem Adama Małysza, złapaliśmy się za głowy. Chodzi o prawdziwą legendęGdy wyszło na jaw, kto jest dziadkiem Adama Małysza, złapaliśmy się za głowy. Chodzi o prawdziwą legendęCzytaj dalej

Zbigniew Boniek wydał nagłe oświadczenie

Poniżej prezentujemy fragmenty komunikatu Zbigniewa Bońka z oficjalnej strony Polskiego Związku Piłki Nożnej.

- Występując na drogę prawną przeciwko redaktorowi Piotrowi Nisztorowi, redakcjom „Gazety Polskiej” i „Gazety Polskiej Codziennie”, bronię swego dobrego imienia oraz Polskiego Związku Piłki Nożnej (...). Uważam, że wspomniany redaktor w publikacjach zamieszczonych w wyżej wymienionych redakcjach naruszył moje dobre imię oraz renomę PZPN, przytaczając wiele fałszywych faktów, nie stroniąc od pisania nieprawdy, pomówień i plotek. Mam nadzieję, że niezawisły sąd wyda sprawiedliwy wyrok w tej sprawie - rozpoczyna Zbigniew Boniek w swoim oświadczeniu.

Już od kilku tygodni głośno mówi się o konflikcie Bońka i Nisztora, który za wszelką cenę chciał opublikować swój materiał dotyczący obecnej sytuacji w Polskim Związku Piłki Nożnej. Na mocy decyzji sądu miał nie móc tego dokonać w najbliższym czasie.

- Prawnicy, którzy prowadzą moją sprawę, wystosowali wniosek do sądu o zabezpieczenie powództw, a następnie sąd, uznając naruszenie mojego dobrego imienia, wydał stosowne postanowienie. Wywołało to falę komentarzy o rzekomym "kneblowaniu mediów" (...). Nigdy nie miałem tego rodzaju ambicji i chęci. Jestem i jako osoba prywatna, i jako szef największego polskiego związku sportowego, za otwartością życia publicznego, transparentnością działalności publicznych instytucji - dodaje Boniek.

Ogromny skandal w sporcie. Podawał podopiecznym doping na stacjach benzynowych i w fast foodachOgromny skandal w sporcie. Podawał podopiecznym doping na stacjach benzynowych i w fast foodachCzytaj dalej

Zbigniew Boniek rozwiał wątpliwości

Oświadczenie Zbigniewa Bońka najprawdopodobniej jest ostatnim jego publicznym wystąpieniem w sprawie nałożenia sądowego zakazu na redaktora Piotra Nisztora. Kibice szybko skomentowali komunikat prezesa PZPN, twierdząc, że prawdopodobnie jest to jego ogłoszenie odcięcia się od dalszego przebiegu sprawy.

- Czekając więc na procesy sądowe i sprawiedliwe wyroki, poprosiłem swoich prawników, by wsparli wniosek strony pozwanej o zniesienie zabezpieczenia powództwa w każdej z prowadzonych dla mnie spraw - zakończył Zbigniew Boniek, informując, jakoby wniosek Piotra Nisztora został zatwierdzony, przynajmniej tymczasowo.